Οικογενειακός Ιατρός, Πανόραμα Θεσσαλονίκης τηλ. 2310-344470


Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής

Ως συμπληρώματα διατροφής ορίζονται τα διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ, με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών.

Ως θρεπτικά συστατικά ορίζονται οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία (μέταλλα, ιχνοστοιχεία) ή/και άλλες ουσίες (όπως αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, καθώς και διάφορα φυτικά εκχυλίσματα).

Ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τη λήψη τους

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας. Λαμβάνοντας μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή είναι εξαιρετικά πιθανό να καλύπτεται η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα συμπληρώματα διατροφής εξυπηρετούν την πιθανή ανάγκη συμπλήρωσης ως τα συνιστώμενα όρια (RDA= Recommended Dietary Allowances), ενώ για την πρόσληψη συγκεντρώσεων πέραν των συνιστώμενων όχι μόνο δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ωφέλειας για τον υγιή πληθυσμό, αλλά επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος ανεπιθύμητων συμβαμάτων λόγω υπερδοσολογίας.

Η συγχορήγηση φαρμάκων & συμπληρωμάτων διατροφής απαιτεί την γνωμοδότηση ιατρού, λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών ή της μεταβολής της βιοδιαθεσιμότητας τους και άρα της μεταβολής της μεγίστης ημερησίας δόσης.

 

Τι είναι τα φάρμακα φυτικής προέλευσης

Είναι κάθε φάρμακο το οποίο περιέχει αποκλειστικά ως δραστικά συστατικά μία ή περισσότερες φυτικές ουσίες ή ένα ή περισσότερα φυτικά παρασκευάσματα ή συνδυασμό μιας ή περισσότερων φυτικών ουσιών με ένα ή περισσότερα φυτικά παρασκευάσματα.

 

Συμπληρώματα διατροφής και φυτικά φάρμακα

Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων ή τροφίμων. Ένα προϊόν φυτικής προέλευσης θεωρείται φάρμακο όταν παρουσιάζεται ως προϊόν με ιδιότητες θεραπείας ή πρόληψης ασθενειών στον άνθρωπο ή ως προϊόν με φαρμακολογική, ανοσολογική ή μεταβολική δράση. Εντούτοις, τα προϊόντα φυτικής προέλευσης είναι δυνατόν να ταξινομούνται και να διατίθενται στην αγορά ως τρόφιμα υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμπίπτουν στον ορισμό των φαρμάκων.

 

Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Ομοιοπαθητικό φαρμακευτικό προϊόν νοείται κάθε προϊόν που παρασκευάζεται με την μέθοδο της ομοιοπαθητικής παρασκευής από προϊόντα, ουσίες ή συνθέσεις που καλούνται «ομοιοπαθητικές πηγές» και συνήθως προσδιορίζονται με το λατινικό όνομα της ομοιοπαθητικής πηγής συνδυασμένο με δείκτη του βαθμού αραίωσης. Ένα ομοιoπαθητικό φαρμακευτικό προϊόν μπορεί επίσης να περιέχει περισσότερες από μία φαρμακευτικές ουσίες.