Οικογενειακός Ιατρός, Πανόραμα Θεσσαλονίκης τηλ. 2310-344470

 

Πώς λειτουργούν τα φάρμακα για απώλεια βάρους
Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για απώλεια βάρους λειτουργούν με διάφορους τρόπους. Mερικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν το αίσθημα της πείνας ή να επιταχύνουν τον κορεσμό. Άλλα φάρμακα μπορεί να καταστήσουν πιο δύσκολο για το σώμα να απορροφήσει το λίπος από τις τροφές.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από τα φάρμακα για απώλεια βάρους
Τα φάρμακα για απώλειας βάρους προορίζονται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους με:
ΔΜΣ 30 ή περισσότερων ή
ΔΜΣ 27 ή περισσότερο που συνοδεύεται από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη τύπου 2.
Τα φάρμακα για απώλεια βάρους δεν ενδείκνυνται για όλους όσους έχουν υψηλό ΔΜΣ. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν βάρος με ένα πρόγραμμα που τους βοηθά να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα.

Όταν τα παιδιά ή οι έφηβοι χρειάζονται απώλεια βάρους
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει εγκρίνει τα περισσότερα φάρμακα απώλειας βάρους μόνο για ενήλικες. Υπάρχουν όμως και φάρμακα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.

Η επιλογή του φαρμάκου για απώλεια βάρους
Η επιλογή ενός φαρμάκου για απώλεια βάρους είναι μια απόφαση που θα ληφθεί μετά από υπολογισμό πολλων παραμέτρων όπως:
Το ιατρικό ιστορικό.
Τα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας και η λήψη άλλων φαρμάκων.
Τα πιθανά οφέλη από την απώλεια βάρους.
Τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου.

Τα οφέλη από τη χρήση των φαρμάκων για απώλεια βάρους
Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα στο πλαίσιο ενός προγράμματος αλλαγής του τρόπου ζωής, χάνουν μεταξύ 3-9% περισσότερο σωματικό βάρος από ό, τι οι άνθρωποι που δεν παίρνουν φάρμακα.
Η απώλεια βάρους από 5-10% του αρχικού σωματικού βάρους μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας με τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων. Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να βελτιώσει ορισμένα άλλα προβλήματα υγείας, όπως τον πόνο στις αρθρώσεις και τη νυχτερινή άπνοια.