Οικογενειακός Ιατρός, Πανόραμα Θεσσαλονίκης τηλ. 2310-344470

Τι είναι τα τρόφιμα ειδικής διατροφής

Ένας περιορισμένος αριθμός κατηγοριών τροφίμων αποτελεί την εν μέρει ή τη μοναδική πηγή διατροφής για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού. Αυτές οι κατηγορίες τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση ορισμένων καταστάσεων ή/και είναι ουσιαστικής σημασίας για την ικανοποίηση των διατροφικών απαιτήσεων για ορισμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

Πως ταξινομούνται

Τα τρόφιμα ειδικής διατροφής ταξινομούνται στις παρακάτω κατηγορίες:

Διαιτητικά τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (π.χ. καρκινοπαθείς).

Τρόφιμα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της καταβολής έντονης μυϊκής προσπάθειας, ιδίως για αθλητές.

Τρόφιμα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε δίαιτες μειωμένων θερμίδων για απώλεια βάρους.

Παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα β΄ βρεφικής ηλικίας.

Μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά και παιδικές τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά.

 

Τι είναι τα τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς

Είναι τροφές που έχουν ειδικά μεταποιηθεί ή παρασκευαστεί και προορίζονται για τη διαιτητική αγωγή ασθενών, συμπεριλαμβανομένων και των βρεφών, υπό ιατρική επίβλεψη. Τα τρόφιμα αυτά προορίζονται για την αποκλειστική ή μερική διατροφή ασθενών των οποίων η ικανότητα λήψης, πέψης, απορρόφησης, μεταβολισμού ή απέκκρισης των συνήθων τροφίμων ή ορισμένων θρεπτικών στοιχείων ή μεταβολιτών αυτών έχει περιοριστεί, υποβαθμιστεί ή διαταραχθεί, ή ασθενών με άλλες ιατρικώς καθορισμένες διατροφικές απαιτήσεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με απλή τροποποίηση του συνήθους διαιτολογίου.

Τι είναι τα τρόφιμα για τον έλεγχο του σωματικού βάρους

Επειδή πληθαίνουν οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας, στην αγορά διατίθενται όλο και περισσότερα τρόφιμα ως υποκατάστατα του συνόλου του διαιτολογίου για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Επί του παρόντος, για τα τρόφιμα αυτού του είδους δύναται να γίνει διάκριση σε προϊόντα που προορίζονται για δίαιτες χαμηλών θερμίδων, τα οποία περιέχουν μεταξύ 3.360 kJ (800 kcal) και 5.040 kJ (1.200 kcal), και σε προϊόντα που προορίζονται για δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων, τα οποία συνήθως περιέχουν λιγότερα από 3.360 kJ (800 kcal).

Τι είναι τα υποκατάστατα του συνόλου του διαιτολογίου για τον έλεγχο του σωματικού βάρους

Είναι τρόφιμα ειδικά παρασκευασμένα για να χρησιμοποιηθούν σε δίαιτες μειωμένων θερμίδων για απώλεια βάρους και τα οποία, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού, αντικαθιστούν τη συνολική ημερήσια διατροφή.

Τι πρέπει να προσέχουμε με την κατανάλωση αυτών των τροφίμων

Οι υγιείς υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες μπορεί να έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον γενικό πληθυσμό. Η παρακολούθηση από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι τα υποκατάστατα του συνόλου του διαιτολογίου για τον έλεγχο του σωματικού βάρους μπορεί να έχουν σημαντικά μειωμένη ενεργειακή περιεκτικότητα και ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιούνται ως αποκλειστική πηγή διατροφής για αρκετές εβδομάδες.