Οικογενειακός Ιατρός, Πανόραμα Θεσσαλονίκης τηλ. 2310-344470

Προληπτικός έλεγχος για την πρόληψη των καρδιοπαθειών:

Εξετάσεις χοληστερόλης ολικής και κλασμάτων υψηλής και χαμηλής πυκνότητας καθώς και τριγλυκεριδίων με σκοπό τη διάγνωση δυσλιπιδαιμιών, κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από 15 έως 30 ετών και κάθε τρία χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών.

Triplex καρδιάς (υπέρηχος) κάθε δύο χρόνια μετά από αγγειοπλαστική, και κάθε πέντε χρόνια μετά από by pass, εκτός αν υπάρχουν ενδιάμεσα αλλαγές στην κλινική εικόνα ή επιπλοκές, οπότε ο θεράπων ιατρός δύναται αιτιολογημένα να συστήσει την ανωτέρω εξέταση όποτε το κρίνει αναγκαίο.

Δοκιμασία κοπώσεως κάθε χρόνο σε ηλικίες άνω των 40 ετών εφόσον συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, για τη διάγνωση και παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου.

Προληπτικός έλεγχος για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού: μαστογραφία με την ακόλουθη συχνότητα: κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Προληπτικός έλεγχος για την πρόληψη της οστεοπόρωσης: Μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε γυναίκες άνω των 65 ετών και άνδρες άνω των 75 ετών χωρίς παράγοντες κινδύνου και με φυσιολογική οστική πυκνότητα και επανεξέταση κάθε πέντε χρόνια. Όταν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση ή οστεοπορωτικά κατάγματα συνιστάται έλεγχος κάθε δύο χρόνια και πλέον, σε γυναίκες 50-64 ετών και σε άνδρες 50-74 ετών.

Προληπτικός έλεγχος για την πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου: Triplex καρωτίδων και σπονδυλοβασικών αρτηριών, όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Σε διαγνωσμένη στένωση καρωτίδας από 50% έως 69%, συνιστάται έλεγχος ανά έτος και πάνω από 70% ανά εξάμηνο.

Προληπτικός έλεγχος για την περιφερική διαβητική αγγειοπάθεια: Triplex αρτηριών κάτω άκρων εφόσον κριθεί αναγκαίο από τον κλινικό έλεγχο.

Προληπτικός έλεγχος για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής.

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη: Τεστ PSA, κάθε δύο χρόνια σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου: Μικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε δύο χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών και κολονοσκόπηση κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Πρόληψη της εποχικής γρίπης: Ο αντιγριπικός εμβολιασμός για την εποχική γρίπη βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών εφαρμόζεται κάθε χρόνο στα άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πρόληψη της λοίμωξης από πνευμονιόκοκκο: Ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο ενδείκνυται σε άτομα 19 έως 64 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και σε άτομα 65 ετών ή μεγαλύτερα που δεν έχουν ένδειξη ανοσίας.